Meest gestelde vragen over tapijten

FAQ Meest gestelde vragen over tapijten

FAQ : Meest gestelde vragen over mechanische tapijten en handgeknoopte tapijten

 

Meest gestelde vragen over mechanische en handgeknoopte tapijten.

 

Hoe herken je handgeknoopte tapijten?

- Een handgeknoopt tapijt heeft een label en een certificaat van oorsprong waar het land van herkomst op staat.

- Een handgeknoopt tapijt heeft altijd een rand met franjes. De franjes aan de zelfkant (de beide uiteinden van het tapijt) worden bij machinaal gemaakte tapijten er los aan toegevoegd en bij handgeknoopte tapijten zijn de franjes mee geweven.

- De lange zijdes van een handgeknoopt tapijt zijn niet met een machine aangezet, maar met de hand.

- Een handgeknoopt tapijt is niet op een ondertapijt bevestigd dus je kunt gemakkelijk de knopen zien.

- Een handgeknoopt tapijt is nooit helemaal symmetrisch en zijn altijd onregelmatigheden te vinden.

 

Hoe herken je Perzische tapijten?

Perzische tapijten zijn op een perfecte manier imperfect en op een exacte manier niet exact. Zo kan je een echt Perzisch tapijt vaak ook herkennen aan de afmeting. De afmeting zal nooit exact zijn, maar altijd een speling hebben van een paar centimeter.

 

Van wat worden handgeknoopte tapijten van gemaakt?

Handgeknoopte tapijten worden gemaakt van zuivere scheerwol, pure zijde of bamboe zijde met katoenen of wollen franjes.

 

Wat zijn de motieven van Perzische tapijten?

- Tekeningen van bloemen en planten komen heel veel voor in Perzische tapijten. 

- Tapijten die gemaakt worden in ateliers kunnen prachtige natuurgetrouwe afbeeldingen van bloemen en planten bevatten, naarmate de tapijten geknoopt worden door nomaden worden de tekeningen minder fijn.

 

Wat is het duurste handgeknoopt Perzisch tapijt?

- Perzische tapijten hebben wereldwijd een iconische status, maar kunnen afhankelijk van de knoopdichtheid sterk variëren van prijs.

- Het duurste handgeknoopt tapijt ooit verkocht bij Sotheby’s is een Perzische Kerman en bracht € 29 miljoen op.

 

Wat is het oudste handgeknoopt Perzisch tapijt?

- Het oudste volledig bewaard gebleven handgeknoopt tapijt, genaamd Pazyryck, werd in 1947 ontdekt in het Altaj-gebergte van Siberië.

- Het bevond zich in een grafheuvel van een Scythische prins uit de vijfde eeuw voor Christus. 

 -De Pazyryck, een tapijt met een wollen pool op een ondergrond van wol en kameelhaar, Werd beschermd door een laag ijs.

 

Wat is de knoopdichtheid van Perzische tapijten?

- Om de knoopdichtheid van handgeknoopte tapijten te bepalen, tel je het aantal knopen op de achterzijde van het tapijt per gestrekte cm in de lengte en in de breedte. Dit aantal vermenigvuldig je eerst met elkaar waarna je het antwoord opnieuw met 10.000 vermenigvuldigd. Het resultaat is het aantal knopen per m².

- In Iran wordt de knoopdichtheid aangeduid in “raj”, dat is het aantal knopen per “gereh”. Een “gereh” is 7 centimeter. Door de knoopdichtheid in raj te delen door 49 (7 x 7) krijgt men het aantal knopen per cm².

 

Wat zijn de Perzische namen van handgeknoopte tapijten?

Perzische tapijten worden aangeduid met namen die zijn afgeleid van de plaats of stam van herkomst bijvoorbeeld Isfahan, Qom, Gasqhai, Shiraz.

 

Wat is bamboe zijde?

- Bamboe zijde is afkomstig van de bamboeplant. 

- De cellulosevezels van de bamboe plant worden chemisch behandeld waardoor er bamboe zijde ontstaat. 

- Het is een plantaardige vezel die geen allergische reactie kan veroorzaken, dus het irriteert niet aan de huid en de ogen.

 

Wat is moerbei zijde?

- Moerbei zijde is zijde die wordt gewonnen van rupsen die zich enkel voeden met bladeren van de moerbei boom. 

- De draad van de cocon is parelwit.

 

Hoelang gaan handgeknoopte tapijten mee?

Een kwalitatief handgeknoopt tapijt kan, afhankelijk van materiaal en onderhoud, wel tien tot een tiental jaren meegaan, eerder hoef je die niet te vervangen. 

 

Welke wol wordt gebruikt in handgeknoopte tapijten?

- Het haar dat gebruikt wordt voor het maken van tapijten is meestal afkomstig van schapen en geiten. 

- Dit haar is van nature veerkrachtig, elastisch, vuilwerend, zelfdovend en isolerend.

 

Hoe groot moeten tapijten zijn?

- Tapijten voor in de living: 

Meet vooraf de zetel op en tel daar ongeveer 50 cm bij op. Zo zorg je ervoor dat het tapijt ongeveer 50 cm onder en naast de zetel ligt. Let wel, grotere tapijten zijn meestal mooier dan kleinere tapijten.

- Tapijten voor onder de eettafel: 

Voor de eettafel is het aan te raden om een tapijt te kiezen waar zowel de eettafel als de stoelen op het tapijt passen. Zorg dat het tapijt minimaal 70 cm rondom de eettafel uitsteekt, zodat de poten van de stoelen bij het verschuiven niet op de randen van het tapijt staan.

- Tapijten naast het bed: 

Kies je voor een tapijt naast je bed dan kun je twee dezelfde (of twee verschillende) losse tapijten leggen, maar je kunt ook voor één groot tapijt kiezen. De bedoeling is wel dat je voeten op een zachte, warme ondergrond terecht komen.

 

Hoe wollen tapijten zelf reinigen?

- Om te beginnen is het aan te raden om je tapijt eerst goed te stofzuigen, de bovenkant en de onderkant, en telkens in de richting van de pool. Eenmaal per week stofzuigen is meestal voldoende.

- Na het stofzuigen maak je een sopje van lauw warm water met zachte zeep en een scheutje keukenazijn. Neem vervolgens een witte doek, dompel de witte doek onder in het sopje en dep op het tapijt.

- Laat een vlek nooit opdrogen, maar handel meteen. Wrijf met cirkelvormige beweging naar het midden van de vlek, zo vermijd je dat de vlek groter wordt.

- Daarna de handeling herhalen met proper lauw water, waardoor er geen zeepresten achterblijven. Voor kleine vlekjes kun je een tandenborstel nemen. 

- Let wel, urine en braaksel zijn rampzalig voor uw wollen tapijt. Deze bevatten bijtende zuren en veroorzaken vlekken die niet meer te verwijderen zijn. Ook fruitsap is een gevaarlijke vlek!

 

Hoe zijden tapijten zelf reinigen?

- Gebruik ongeveer één eetlepel zachte shampoo voor elke liter water. Roer dit goed door elkaar totdat er een schuim op de vloeistof ontstaat. Met een natte, witte doek neem je wat schuim op en smeer je dit schuim voorzichtig op de vlek die gereinigd moet worden.

- Probeer niet te wrijven want zo maak je de vlek enkel maar groter.

- Voor kleine vlekjes kun je een tandenborstel nemen.

- Let wel, urine en braaksel zijn rampzalig voor uw zijden tapijt. Deze bevatten bijtende zuren en veroorzaken vlekken die niet te verwijderen zijn. Ook fruitsap is een gevaarlijke vlek.

 

Moet je Perzische tapijten professioneel laten reinigen?

Handgeknoopte tapijten die intensief gebruikt worden moeten jaarlijks professioneel gereinigd worden.

Voor tapijten met weinig verkeer, wordt de reinigingsfrequentie teruggebracht tot elke twee of drie jaar.

 

Kan je tapijten reinigen met een stoomreiniger?

Een stoomreiniger is niet geschikt voor een handgeknoopt tapijt. De combinatie van de temperatuur en hoeveelheid water kan het tapijt beschadigen.

 

Hoe krijg ik de vieze geur uit mijn tapijt?

Begin met het stofzuigen van het tapijt, dit zowel langs de boven- als de onderkant.

Daarna doe je een scheutje azijn in lauw water met soda, dompel je een witte doek in het water en wrijf je met die natte, witte doek over het tapijt.

 

Hoe reinig je hoogpolige tapijten?

- Begin met het stofzuigen van het tapijt, dit zowel de boven- als onderkant. Je kunt dit tapijt ook es goed uitschudden buiten om de achtergebleven stofdeeltjes te verwijderen.

- Regelmatig kammen met een grof getande kam zorgt ervoor dat het garen langer mooi rechtop blijft.

- Daarna doe je een scheutje azijn in lauw water met soda, dompel je een witte doek in het water en wrijf je met die natte, witte doek over het tapijt.

- Een hoogpolig (langharig) tapijt kun je ook stomen wanneer je het tapijt grondig wilt reinigen.

 

Hoe platgelopen deel van tapijten herstellen?

Een platgelopen deel of een deel van het tapijt die jarenlang onder dezelfde tafelpoot ligt, kun je terug recht krijgen door er een natte doek op te leggen en met een stoomstrijkijzer op de natte doek te strijken.

Door de damp komt het platter gelegen deel terug naar boven.

 

Hoe de kleuren van tapijten opfrissen?

Indien de kleuren van je handgeknoopt tapijt wat fletser zijn geworden naar een aantal jaren, dan kun je deze kleuren opfrissen met lauw water en een scheutje azijn.

Dompel een spons in het mengsel, wring die goed uit en wrijf ermee over het tapijt. De kleuren zullen terug helder worden.

 

Waarom pluizen tapijten?

In het begin geven wollen tapijten wat pluisjes af, vooral op de plaatsen waar je veel op loopt. Dit zijn losse vezels die naar boven komen door de wrijving. Dit is volkomen normaal, na enkele maanden stopt dit. 

 

Waar handgeknoopte tapijten herstellen?

Een waardevol handgeknoopt tapijt kan hersteld worden door een vakkundig onderlegd persoon. De tekening en kleuren worden met de hand bijgewerkt.

 

Kun je handgeknoopte tapijten verkleinen?

- Handgeknoopte tapijten kun je verkleinen door het tapijt te snijden op de gewenste afmeting en laten afwerken met een katoenen draad die rond de kettingdraden omwonden wordt (festonneren).

- Let wel, een handgeknoopt tapijt wordt met de hand afgewerkt, dus er hangt een bepaalt prijskaartje aan. Een handgeknoopt tapijt mechanisch afwerken is niet mooi.

 

Hoe vast tapijt verwijderen?

- Verwijder eerst het vast tapijt en daarna de lijmresten.

- Je kunt het vast tapijt het beste verwijderen door het tapijt met een stanleymes in lange 'repen' te snijden. Aan het begin van de reep kun je het tapijt lostrekken. 

- Vervolgens rol je het tapijt langzaam op zodat het los komt van de lijm.

 

Hoe tapijt van trap verwijderen?

- Om het tapijt van je trap te verwijderen begin je in een hoek waar je het tapijt een stukje losmaakt met een schroevendraaier. 

- Pas op dat je niet te ver steekt met de schroevendraaier, want dan kun je de trap beschadigen.

- Daarna trek je de rest van de vloerbedekking los en kun je de lijmresten afstekken.

 

Waar tapijt weggooien?

- Resten van tapijt, vast tapijt of traplopers breng je best naar het containerpark.

- Mechanische tapijten kun je reinigen en verkopen of geven aan iemand.

- Indien je een handgeknoopt wenst weg te doen dan informeer je best eerst naar de waarde van dit tapijt. Is het tapijt niet veel waard dan kun je er iemand een plezier meedoen, is het tapijt veel waard dan kun je die best verkopen.

 

Hoe tapijttegels leggen?

-Tapijttegels liggen het mooiste op een drukvaste ondervloer. 

-De vloer moet strak, stroef, vrij van stof en droog zijn. 

-Tapijttegels zijn in een ruimte van 30 m² los te leggen. 

-Zorg dat de tapijttegels strak tegen elkaar aan liggen en dat ze niet kunnen schuiven.

-In een grotere ruimte wordt verhuislijm gebruikt, dit is speciale lijm waarbij je de tegels gemakkelijk kunt verwijderen en vervangen.

 

Bestaan er handgeknoopte tapijten voor allergische personen?

Bent u allergische voor huisstofmijten en ziet u daarom misschien zelfs wel helemaal af van handgeknoopte tapijten in uw woning? Dat is nergens voor nodig!

Allergische personen hebben een omgeving nodig met zo min mogelijk mijt en stof om de allergische symptomen zoveel mogelijk te beperken.

Het gebruik van handgeknoopte tapijten wordt verondersteld in tegenspraak te zijn met dit woonconcept, omdat handgeknoopte tapijten over het algemeen gezien worden als stofvangers.

Om die reden lijken ze op het eerste gezicht ongeschikt voor mensen met een allergie. Vroeger werd bij overgevoeligheid voor huisstof zelfs aangeraden alle handgeknoopte tapijten te verwijderen. Echter, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dat nergens voor nodig is. 

Handgeknoopte tapijten hebben in tegenstelling tot laminaatvloer of parket een stofbindende werking, dus stof en uitwerpselen van mijten worden in het tapijt vastgehouden en kunnen vervolgens met een stofzuiger snel en gemakkelijk verwijderd worden. Dit zorgt voor een lagere concentratie van stof in de kamerlucht.

Als u allergisch bent hoeft u dus niet af te zien van handgeknoopte tapijten, maar hou gewoon rekening met een paar zaken:

- Een zacht aanvoelend shaggy-tapijt is minder geschikt voor mensen met een allergie.

- Laagpolige handgeknoopte tapijten zijn bij regelmatig reinigen de perfecte keuze.

- Gebruik een stofzuiger met een anti-allergiefilter of met een waterfilter om de handgeknoopte tapijten te reinigen.

- Stofzuig kleine, gemakkelijk draagbare handgeknoopte tapijten in de buitenlucht om de kamerlucht in uw woonruimte niet extra te belasten.

 

 • showroom Vantyghem Fashionable Flooring Ichtegem
  Bezoek onze
  showroom
 • https://www.vantyghem.com/sites/default/files/styles/983x796/public/Website%20showroom%20afbeelding%202.png?itok=dGPIvfQt
 • https://www.vantyghem.com/sites/default/files/styles/983x796/public/Website%20showroom%20afbeelding%203.png?itok=c9sqVHmL
 • https://www.vantyghem.com/sites/default/files/styles/983x796/public/Website%20showroom%20afbeelding%204.png?itok=Ym15IbEB
 • https://www.vantyghem.com/sites/default/files/styles/983x796/public/Website%20showroom%20afbeelding%205.png?itok=C6r8uI37
 • https://www.vantyghem.com/sites/default/files/styles/983x796/public/Website%20showroom%20afbeelding%206.png?itok=os48gwcB
 • https://www.vantyghem.com/sites/default/files/styles/983x796/public/Website%20showroom%20afbeelding%207.png?itok=cfNY2KSR
 • https://www.vantyghem.com/sites/default/files/styles/983x796/public/Website%20showroom%20afbeelding%208.png?itok=NJzEAKZx
 • https://www.vantyghem.com/sites/default/files/styles/983x796/public/Website%20showroom%20afbeelding%209.png?itok=bihBp4uF
 • https://www.vantyghem.com/sites/default/files/styles/983x796/public/Website%20showroom%20afbeelding%2010.png?itok=2ax4ZMhw
 • https://www.vantyghem.com/sites/default/files/styles/983x796/public/Website%20showroom%20afbeelding%2011.png?itok=r9XOa8_p
 • https://www.vantyghem.com/sites/default/files/styles/983x796/public/Website%20showroom%20afbeelding%2012.png?itok=JcyNeAHv
 • https://www.vantyghem.com/sites/default/files/styles/983x796/public/Website%20showroom%20afbeelding%2013.png?itok=o5hPoNuq

Torhoutbaan 1
8480 Ichtegem
T 051 58 29 92
info@vantyghem.com
BTW BE 0444.367.490
BTW BE 0543.863.558
openingsuren
do / vr / za: 10-12u . 14-18u
andere dagen: op afspraak